Top 10 muzica populara banateana

Diverse — on February 13, 2011 at 2:44 am de Clax

Va propunem o reintoarcere la muzica populara banateana de odinioara. Stiu ca multi dintre voi nu va mai dati in vant dupa acest fel de muzica veche dar o scurta reintoarcere in timp nu strica. Va prezentam mai jos cele mai indragite melodii ale artistilor banateni, muzica populara de petrecere din Banat. Muzica populara a aparut prin secolul XVIII-lea prin zona SE a Europei. In anul 1990 a aparut un nou subgen al muzicii populare cunoscut drept sub numele de etno. Muzica etno imbina muzica populara, in general stilul vocal al acesteia, cu instrumentele electronice din ziua de astazi.

Cateva lucruri despre Banat
Banatul cuprinde diferite suprafete din 3 tari: Romania, Serbia si Ungaria. Suprafata banateana cuprinde 28 526 de km patrati, dintre care 2/3 apartine Romaniei.


Stema banateana

Top 10 muzica populara banateana

#1 Andreea Voica – Floare banatana

#2 Zorica Savu – In birt

#3 Ana Pacatius – La izvor, la izvorele

#4 Tiberiu Ceia – Doina, dor si omenie
Tiberiu Ceia s-a nascut la data de 16 iulie 1940 si este unul dintre marii cantareti romani de muzica populara banateana.

#5 Eduard Leanca – Din copita murgul bate

#6 Liliana Laichici – S-o stiut in tot Banatul

#7 Felicia Stoian – Am plecat mama in lume

#8 Stana Izbasa – Nu mor caii cand vor cainii
Stana Izbasa este una dintre cele mai mari cantarete de muzica populara banateana, a colaborat cu Puiu Codreanu, Petrica Nicoara Sarbu, Nicu Paleru, Alin Olaru si cu multi altii.

#9 Stana Izbasa – Galbena-i frunza-n livezi

#10 Lazar Novac – Cit ii Banatul de mare

Doresti mai multe informatii decat sunt in acest articol? Intreaba si ti se va raspunde!


18 Comments

 1. Ioana Dumitru says:

  Foarte tare tipul dar din pacate are doar 10 melodii…. Astept un articol nou cu top 100 muzica populara banateana sau de ce nu 1000

  ReplyReply

  Thumb up 3 Thumb down 1

 2. Ardeal-Timisoara says:

  Foarte buna ideea,apresi la traditie.

  ReplyReply

  Thumb up 2 Thumb down 3

 3. Nicu Haldea says:

  bun top10,dar mai bun ar fi top 100! pe cand?

  ReplyReply

  Thumb up 3 Thumb down 0

 4. balulescu says:

  Felicitari! buna idee , asa mai ne aducem aminte ca suntm banateni, indiferent pe ce meleaguri traim.Inca odata felicitari mai puneti si alta muzica bamateana. multumesc

  ReplyReply

  Thumb up 1 Thumb down 0

 5. ion pitiga says:

  Felicitari traditia nu trebuie sa o uitam nici melodiile populare adevarate .Eu sint din Orsova si am crescut ascultind muzica populara banateana adevarata nu ce au inceput sa cinte uni .

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. balulescu says:

  ascult cu mare drag aceasta muzica, intradevar mi-ati facut o mare surpriza, va multumesc mult !

  ReplyReply

  Thumb up 1 Thumb down 0

 7. deiu popa says:

  ideea e buna,pacat ca sunt putine ideile de acest fel.incercati totusi sa postati ceva mai mult

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. marcel says:

  ascult aproape zilnic radio timisoara de la ora 8 la 10 dimineata, cunoscatorii stiu de ce. marcel

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. daniel says:

  frumos foarte frumos esti cemai tare

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. moise says:

  frumoase melodii

  ReplyReply

  Thumb up 1 Thumb down 1

 11. ernest says:

  Desi stau in rm.valcea sunt mandru ca am stat o perioada in Banatul de munte .Prin muzica si obiceiurile voastre sunteti deosebit .Fiti mandri ca sunteti banateni.La multi ani!

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. eftimiepopa says:

  foarte fain

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. bianca says:

  buna.am nunta in octombrie,m-ar interesa cat ia Stana Izbasa la o nunta?e preferata mea…astept un raspuns.Multumesc!

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Jupalnic says:

  Parcursul, traiectoria muzicala dictata de politica, este benefica pentru marea majoritate a solistilor vocali, uneori si instrumentisti, in “activitatea folclorica” a reprezentantilor romanismului. Inocenta Izbasa calare pe umerii elevului Nicoara (Ministeru-vs Orsova )pe casete ale primului deceniu din acest secol, circari care-si aplauda singular melodiile , tembeli care se scalambaie cu instrumente , circ… Mi-as dori sa fie un avertisment , daca nu interdictie, pentru aparitia nici macar sporadica, a unor personaje mai mult decat jenante gen : Dochia in toale nationale MINIJUP cu titlul “M-ai barbace, m-ai sofere”. Aceasta fufa insotita de traseismul auto si iubitoare de gramatica tembela M-aiiiiii Dochia , NU are nici o legatura cu folclorul.Fufa care a umilit limba romana ,a reusit sa ne prezinte in premiera , costumul feminin banatean MINI , alaturi de traseiste copiatoare a melodiilor de “succes” alias “batem din palme si ne aratam dosurile “. Degetul mic al lui A Munteanu, N Voica, R Vita, L Laurentiu, N Novac, PM Irimica, T Barbu, P Moise, V Conea, G Brancu,A Stanca etc.este “supletea” folclorului daunator propagat in numele acestor cateva valori ( multe , chiar foarte multe neamintite , dar in nici un caz uitate )de papitoi gen guta, dochia, a munteanu si …multi neinteresanti care imi scapa. Nicolae Anghel de la Orsova zis Ministeru , credeti ca ar fi fost mai bine sa parcurga traseul atragator al celebritatii, identic macar cu personaje mediocre care s-au erijat in reprezentantii Banatului ?. Cel mai bun saxofonist al lumii( astept reactii de negare ale suflatorilor din GB, SUA, A, DK,F, ND, H etc )care a refuzat faima nationala intruchipata de Bucuresti, preferand a ramane liderul incontestabil al muzicii banatene din Orsova pana la Arad, Varset- Faget, NU beneficiaza de nici un memorial. Acest geniu al saxofonului a indus la foarte multi muzicanti , dorinta regretabila de a-l copia.Banatul, este regiunea cea mai reprezentativa a folclorului romanesc dar… dar si cea mai putin mincinoasa in privinta interpretarii. Incercati stimabili romani ( nu voi “circarilor manelisti ” de la diverse televiziuni )a-l supune pe Codreanu, Veresejan, A Munteanu ,D Petrean, plus lunga insiruire a sexului feminin – cu exceptiile cunoscute- la supliciul interpretarii… unei doine. Pentru multi solisti fentosi ai muzicii banatene ,asa zisii banateni ( esti din zona Orsova si pronuntia prepozitiei “de” o inlocuiesti cu “da” specifica Banatului de pusta si partial Almaj, in loc de “ge”)termenul “mila” trebuie inlocuit cu “dispret”.Mistoul manelist, are adversari sanatosi prin adversitatea demonstrata frecvent, chiar de reprezentantii liderilor folclorului banatean.Pentru cei “neavizati”: Jupalnic este localitatea banateana disparuta , pe al carui amplasament este Orsova.Cred ca un Luta Popovici , ar fi un foarte bun ghid alaturi de fostii colegi de ansamblu de la Banatul Orsova.

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Jupalnic says:

  Am multe dorinte chiar si in privinta jocurilor populare. D-na Carmen Popovici si foarte multe … si multi …ca dansa care se includ in grupul banatenilor de frunte, ar putea sa clarifice conduita , trairile dansatorului banatean.Intr-una din melodiile lui N Ghebaura de la Ogradena din Clisura banateana , spre ex.face o diferentiere intre jocul de brau si hora.Este adevarat ca hora banateana , care la Orsova se joaca tot brau, se incepe cu piciorul drept si are ceva asemanator cu jocurile diverse oltenesti fata-spate, care spre marea mea surprindere este foarte prezenta la televiziuni dar ,.. nu si in teritoriul Banatului Montan. Si pentru ca am amintit-o pe C Popovici , este de laudat nu doar ca interpretare ci si pentru BUN SIMT. La solistii banateni de calitate care se respecta n-ai sa auzi manelisme gen : ” sa traiasca 1000 de ani”-ioi! cat de prost poti fii milenarule, ” nasa, sus piciorul”,”nasul si cu fina-sa”etc.Daca doresti a demonstra ca esti number 1, fa-o cu arma ta : vocea. Nu poti, te poti retrage elegant, macar intr-un con de umbra.

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Jupalnic says:

  Emotia si trairile personale la ascultarea si nu totdeauna interpretarea , unei doine din Banat, nu poate fi egalata nici macar de vizionarea unui meci de fotbal sau film din arhiva de calitate.Starea de BINE , EMOTIA si iubirea pentru frumos care ti-o induce doina banateana interpretata de artisti incontestabili este de ordinul zecilor, si daca nu-i voi enumera pe majoritatea… sunt partial vinovat. Voi incepe cu liderii incontestabili ai anilor’70 si ’80:Conea, Barbu si Moise. Irimica si Novac au adus o plusvaloare in interpretare pe care este greu sa o egalezi. D Covaci , da ,10 la doine , dar cantari de joc ,surprinzator trebuie sa accepti infrangerea unor circari batatori din palme sau … sumar echipati … uneori si la intelect.Sensibilitatea ascultatorilor si interpretilor doinelor banatene, este un simtamant , o traire care din pacate nu o au… foarte multi romani.

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Dan says:

  Adevaratii iubitori ai muzicii populare banatene , au apreciat, apreciaza si vor aprecia interpretarile VOCALE ale solistilor si MULT mai putin gesturile teatrale exagerate in invocarea “diversilor” din versuri, circul, scalambaielile scenice,batutul tovarasesc spre bezmetic al palmelor( asta da circ ! ), zambetul parsiv in neconcordanta cu textul, minijupul vestimentar al manelelor care se doresc a fi considerate …FOLCLOR. Exista similitudini partiale si la solisti instrumentisti. Este punctul de vedere al unui iubitor al folclorului banatean din sud-estul Banatului : ORSOVA . Subiectivismul ma indeamna a-i aminti pe cei 3 pionieri extraordinari ai sfarsitului anilor ‘ 70- demonstreaza ca n-au fost efemeri- : P.Moise, V. Conea, T. Barbu, solisti care pe parcursul a 4 decenii au excelat in interpretari extraordinare a doinelor ( cine n-o poate canta cu “dulseata”, este un pseudointerpret ), melodiilor pur banatene DAR, si cei care au introdus tenta sarbeasca in muzica banateana. Si pentru ca ORSOVA este orasul nr.2 din Banat ( dupa Caransebes )in privinta densitatii instrumentistilor banateni- Nic. Anghel “ministeru”- lider timp de 2 decenii-, Jurj Daniel -cel mai bun doinitor din Banat etc.-, cred ca evenimentele folclorice de departe cele mai de calitate in privinta componentilor formatiilor muzicale , sunt la laieti- tiganii cu limba si port-.Solisti consacrati foarte buni care se respecta: N Voica, R. Vita, M. Petrovici, Z. Savu ( printre putinele banatence care pronunta “corect” prepozitia DE cu GE -ca in fostul raion Orsova – nu cu DA ca majoritatea snobilor contemporani apartinatori ai acestei zone banatene , care inlocuiesc aceasta prepozitie din “fiscalie”- vezi Izbasa) C. Dumbrava, L. Laichici, L. Laurentiu, Irimica, Gh. Brancu, N. Novac,D. Teleaga, N. Sporea, N. Ivan etc.. si cea mai neaosa , cu versuri sodoase , M. Garas etc.. Cu usurinta ar putea fi inclusi solisti gen P. Codreanu, A. Munteanu – reperul circului folcloric , cel cu palmele umflate -A. Voica, M. Petrean + majoritatea tanara si veche a solistilor care abuzeaza de icnete , interjectii tampite in refrenuri sau exprimari idioate gen : sa traiasca 1000 de ani , sus piciorul nasa, nasu cu fina , tenta sexuala improvizata textual etc.

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 18. nicu haldea says:

  superb,superb!

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu