Intreruperea de sarcina

Sanatate — on November 30, 2010 at 11:03 am de Geutzu

O intrerupere de sarcina nu este un lucru tocmai benefic pentru organismul tau. Daca te-ai decis sa faci acest lucru asigurate ca este ultima solutie la aceasta problema. In Romania, avortul sau intreruperea de sarcina este legal, daca fatul nu are mai mult de 12 saptamani. In alte state se permite avortul pana la 20 sau 24 de saptamani. Daca fata este minora este nevoie de acordul parintilor. Cu cat avortul este facut precoce cu atat riscurile sunt mai scazute. Gandeste-te ca acest lucru va avea o implicatie mare asupra persoanei tale, atat fizice cat si psihice. Momentul in care te-ai decis sa faci acest lucru va fi foarte dificil pentru tine, insa cu sprijinul familiei si nu numai (adica cu sprijinul persoanei iubite) vei putea trece mult mai usor peste acest eveniment nefast din viata ta.

O intrerupere de sarcina trebuie facuta intr-o clinica medicala, si de un cadru medical specializat in acest domeniu. Nu este o operatie foarte usoara, si pot aparea complicatii neplacute, unele chiar letale. Asigura-te ca instrumentele medicale folosite respecta standardele medicale. Chiar si asa operatia implica riscuri medicale severe:

  • sterilitate
  • risc crescut de viitoare sarcini extrauterine
  • infectii
  • hemoragii
  • lezarea intestinelor sau a organelor abdominale
  • perfoarea uterului
  • lezarea colului uterin

Daca nu ai nascut si faci un avort gandeste-te ca viitoarea sarcina va putea fi una dificila si cu probleme destul de grave.

Pe langa acele riscuri pe care ti le asumi, gandeste-te si la urmarile psihologice. Poate aparea depresia, sentimentul de vinovatie, frustarea, tristetea. Au fost persoane care au avut nevoie de sprijin din partea unui personal specializat, psihologi, pentru a putea trece peste acest moment.

Exista mai multe metode de a intrerupe o sarcina nedorita.

Avortul prin chiuretaj

Este cea mai intalnita forma de avort. Cu ajutorul unui instrument, asemanator unui cleste, care se introduce in vagin, embrionul este rupt in bucati si extras. Printr-o astfel de operatie pacienta pierde foarte mult sange. Exista riscul provacarii unei hemoragii, a lezarii colului uterin. Placenta este indepartata cu o chiureta.

Avortul prin aspiratie

Colul uterin se dilata mult pentru a putea fi introdus un instrument asemenea unui “aspirator”. Sub presiune fatul este rupt in bucati, si aspirat cu o forta de 10-20 de ori mai mare decat a unui aspirator. Este o metoda noua, prin care doreste inlocuirea avortului prin chiuretaj.

Avort cu hormonul prostaglandine

Aceasta metoda se poate folosi doar in primul trimestru de sarcina. Daca fatul depaseste 9 saptamani metoda aleasa nu mai este eficienta. Sunt de forma unor pastile care inceteaza dezvoltarea sarcinii si sfaramarea fatului. Insa pentru extragerea totala a tesutului fetal e nevoie de o interventie chirurgicala. Aceasta metoda presupune riscuri majore in care embrionul supravietuieste cateva ore dupa acest tip de avort.

Avortul prin operatie cezariana

Poarta numele de histerotomie. Se practica in avorturile tardive cand embrionul depaseste 4 luni. Practic este o operatie de cezariana prin care fatul este extras din uter si traieste, insa nu poate sa traiasca la 5 luni. Copii sunt omorati prin injectii letale sau lasati sa moara si aruncati. Acest tip de avort implica cele mai mari riscuri emotionale, iar unele mame au nevoie de sprijin din partea unui personal specializat.

Avort cu medicamentul RU486(Mifepristone)

Acest medicament contine hormonul progesteron, hormor necesar sarcinii ca sa se dezvolte normal. Acesta blocheaza acestui hormon sa mai ajunga la placenta si astfel fatul moare prin sufocare. Se aplica in primele 7 saptamani de sarcina, de 4 ori la un interval de 12 zile. Perioada va fi urmata de o saptamana de sangerari semnificative, iar daca fatul traieste acesta va fi ucis printr-o injectie letala.

Doctorul ginecolog poate recomanda mamei o intrerupere de sarcina atunci cand fatul nu se dezvolta normal, sau este pusa in pericol viata pacientei.

Un lucru este cert, ca o intrerupere de sarcina lasa urme afective si emotionale oricarei femei care trece prin astfel de eveniment neplacut. Totusi pentru a evita astfel de evenimente protejeaza-te. Vei fi mult mai impacata cu tine insuti si vei avea o viata mult mai fericita.

Doresti mai multe informatii decat sunt in acest articol? Intreaba si ti se va raspunde!


1 Comment

    Lasa un comentariu