Ingrijirea rasadurilor

Gradina — on April 22, 2010 at 5:47 pm de Geutzu

Un proces mai complex, pe mai multe etape, fiecare dintre aceastea, de la “pre-rasarire” pana la plantarea in gradina ori camp avand propriile sale caracteristici, de la temperatura la udare ori aerisire

Plantele pe care le cresti in rasadnite pana ce prind suficienta putere pentru a fi resadite afara au nevoie de ingrijire speciala, de mai multa supraveghere si de o atentie aparte in fiecare dintre etapele cresterii lor.

TEMPERATURA

Temperatura pe care o asiguri rasadurilor trebuie luata in calcul in functie de tipul de planta pe care il cultivi. Tocmai de aceea, cel mai bine este ca, in aceeasi rasadnita sa cultivi plante cu seminte asemanatoare.

Daca temperatura este prea scazuta, plantele vor rasarii cu intarziere si este posibil sa ratezi momentul oportun pentru plantarea lor in gradina. Daca temperatura este ridicata, plantele vor rasari la timp, dar vor fi fragile, palide si vulnerabile fata de daunatori. De asemenea, multe dintre ele pot muri la resadire, diferenta de temperatura fiind foarte mare intre rasadnita si gradina.

Chiar si temperatura subratului influenteaza germinarea semintelor si trebuie sa tii cont de ce seminte ai plantat atunci cand incerci sa o reglezi.

Pentru a creste temperatura din rasadnita, apelezi la acoperirea rasadnitei cu rogojini din papura, paturi din paie sau folii de material plastic, iar pentru scaderea temperaturii, aeristesti rasadnita mai des, acest lucru contribuind la revigorarea plantutelor, reglarea umiditatii, se elimina si gazele acumulate de la respiratia plantelor sau la descompunerea ingrasamantului.

LUMINA

In luna martie, lumina este inca o problema pentru plante, de aceea ea trebuie asigurata prin tot felul de strategii. Constructia rasadnitei trebuie sa aiba tocul usor inclinat spre sud, structurile de sustinere sa fie vopsite in culori deschise, folosirea unei instalatii de iluminat, rarirea rasadurilor, astfel incat sa aiba distanta optima intre ele,geamul cu care este acoperita rasadnita trebuie spalat des, pentru a i se mentine transparenta. Daca ai o rasadnita de mici dimensiuni, pe care tii pe balcon sau in casa, ii poti asigura lumina necesara cu ajutorul unei veioze. In perioada dintre semanare si rasarire, plantele nu au nevoie de lumina, motiv pentru care poti chiar sa acoperi geamul rasadnitei cu rogojine de paie, sau folie, pentru a creste temperatura. Dupa ce observi primele varfuri verzi care rasar din pamant, da rogojinile la o parte pentru ca lumina sa patrunda la plante. Dupa ce mai mult de o jumate din plante au rasarit, poti inlatura chiar si folia de plastic si sa o lasi la loc noaptea. Desigur, e nevoie sa tii cont de ceea ce am scris la “Temperatura” caci inlaturarea prea brusca, din dorinta de a furniza lumina necesara poate sa raceasca atmosfera si plantelor sa le fie greu sa se adapteze atat de repede.Pentru a stii cam in ce perioada rasar unele seminte, cat dureaza germinarea lor si care este procentul de rasarire.

UDAREA

Un alt factor de care trebuie sa tii cont cand ai o rasadnita, indiferent de marimea ei, este umiditatea din sol si din atmosfera. Indiferent de tipul plantutelor, se recomanda ca udarea sa fie moderata, pentru a nu crea excesul de umiditate in interiorul rasadnitei. Avand in vedere ca umiditatea creste si cand faci aerisirea, este bine sa tii cont de asta cand reglezi cantitatea de apa pe care o asiguri plantelor, iar in perioadele in care aeristesti mai putin le uzi mai mult si invers. Sin in cazul rasadnitelor de mari dimensiuni, udare se face doar cu stropitori sau cu furtunul cu sita, pentru ca plantele firave sa nu fie ranite de jetul puternic de apa. La rasadnitele mari sau in solarii, la inceput, rasadurile se uda cu 2-3 l apa/mp, de doua ori pe saptamana, atat in cat sa nu se usuce subtratul de pamant, iar cand temperatura mai creste, udatul se face cu o cantitate mai mare de 8-10 l apa/mp. Temperatura trebuie sa fie usor ridicata, de preferat aceeasi cu cea a atmosferei rasadnitei, pentru ca solul sa nu se raceasca si temperatura generala din rasadnita sa nu scada. Udarea se realizeaza dimineata, pentru ca pe parcursul zilei, cand temperatura este mai ridicata, frunzele plantelor sa se usuce si noaptea racoroasa sa nu le prinda ude.

RARIREA

Rasadurilor nu le place sa fie inghesuite, deoarece acest lucru se poate traduce printr-o crestere mare a umiditatii, a temperaturii, lipsa resurselor din sol, lipsa spatiului pentru a se dezvolta fiecare planta in parte etc. Daca observi ca sunt dese, asta inseamna la o distanta mai mica de 2-3 cm intre ele, nu trebuie sa amani rarirea lor, caci se imbolnavesc usor, devin alungite si vulnerabile. Daca ai prea multe plantute, smulge si arunca plantele in plus, sau poti sa le pui in alte recipiente cu acelasi sol din care le-ai scos, pastrandu-le la aceeasi temperatura, umiditate, lumina. Sadirea rasadului se face dupa ce plantele au cel putin 2 frunze adevarate, cam la 8-12 zile de la rasarire.

HRANIREA

rasadurile nu au nevoie de nutrienti, cel putin in primele zile de cand rasar. De obicei, solul pe care il folosesti in rasadnite este suficient de bogat in substante nutritive, pentru a le oferii rasadurilor impulsul de care au nevoie in crestere. La o saptamana de cand apar, poti sa adaugi fertilizator lichid in apa cu care uzi, insa ai grija sa nu exagerezi. Plantele pot recupera lipsa de substante minerale din substratul folosit in rasadnita daca, la resadire, le plantezi pe un loc ingrasat din timp, de preferat cu ingrasamant natural.

Temperatura optima pentru germinarea semintelor de :

 • rosii si ardei : 24 grade Celsius
 • vinete : 26 grade Celsius
 • castraveti : 32 grade Celsius
 • varza : 23 grade Celsius

Perioada de germinare a diverselor plante :

 • flori de primavara : 10-14 zile
 • flori de gradina nebuloase : 8-10 zile
 • ardei gras si vinete : 10-12 zile
 • rosii, varza, broccoli si conopida : 8-10 zile
 • castravete, pepene, dovlecei, tartacute : 10-15 zile
Doresti mai multe informatii decat sunt in acest articol? Intreaba si ti se va raspunde!


Tags: , ,

3 Comments

 1. tina daris says:

  am pus rasaduri cu pamant de flori,e bine?

  ReplyReply

  Thumb up 1 Thumb down 1

 2. geutzu says:

  da, pamantul de flori este destul de bogat in minerale si saruri

  ReplyReply

  Thumb up 2 Thumb down 3

 3. florin says:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6

Lasa un comentariu