Ce fel de pamant am in gradina?

Gradina — on April 20, 2010 at 12:39 am de Clax

Tipuri de pamant
Tipul unui pamant se poate determina prin finetea fiecarei particule de pamant. Un pamant usor are o cantitate mai mare de particule aspre, constand intr-o mare masura din nisip. Acesta este format, la randul lui, din particule mici de roca ce se pot vedea cu ochiul liber. Un pamant greu, in schimb, este format din particule foarte fine, de unde putem trage concluzia ca este format din mult lut si argila. Particulele de argila nu se pot vedea cu ochiul liber, sunt aspre si se pot modela usor. Lutul e fin, moale si luceste a grasime.
Plantele se dezvolta deobicei cel mai bine intr-un pamant care contine si nisip si lut in aceleasi proportii si care inmagazineaza apa de ploaie si substantele nutritive in proportii potrivite. Intr-un pamant care contine in mare parte lut, particulele sunt atat de dese incat apa de ploaie nu patrunde atat de bine, iar substantele nutritive nu ajung la plante. In cazul unui pamant nisipos apa si substantele nutritive se scurg prea repede. O veche intelepciune din batrani spune ca pamantul nisipos se imbunatateste cu humus, iar pamantul greu trebuie amestecat cu nisip.

Test pentru aflarea tipului de pamant
Solurile care sa constea doar din nisip, argila sau lut sunt rare. Insa proportiile in care se afla in amestec le puteti afla facand testul urmator:

1 pahar cu apa
1 pumn de pamant

Se pune pumnul de pamant in paharul cu apa si se amesteca bine. Se asteapta aproximativ 12 ore pana cand s-au asezat partile componente. Dupa care puteti constata urmatoarele: nisipul avand cele mai mari particule este prmul care se depune pe fundul paharului. Apoi urmeaza argila. Lutul este mai usor si mai fin si se depune mai greu. Humusul, cel mai usor component, formeaza stratul superior si chiar pluteste la suprafata. Combinatia optima a solului este argila si nisip in aceasi proportii, iar stratul de humus este pregnant.

Componenta solului se poate afla si daca priviti mai atent plantele care cresc in mod natural in gradina dumneavoastra. Acestea pot fi adevarati indicatori, intrucat fiecare planta are preferinta ei pentru un anumit loc in care creste. Astfel, pe pamant uscat cresc doar plantele cu radacina adanca sau care inmagazineaza bine apa. Pe solul umed cresc plantele care nu pot retine apa prea bine si care au radacine ce nu putrezesc usor.

Pamantul argilos este preferat de piciorul-cocosului-de-camp, palamida, patlagina, coada racului si papadia.
Pe pamantul bogat in humus cresc de regula racovina, mustarul-de-camp, fumarita si spanacul salbatic. Un continut bogat de azot este indicat de urzica, matraguna si busuioceasa. Solul nisipos este indragit de cimbrul-de-camp si de troscot. Daca pamantul e sarac in calcar, vor creste soparlita, romanita puturoasa si ridichea salbatica. Solul calcaros e preferat de volbura, mac si dumbet.

Ce ne spune macul:
Acolo unde creste mai mult mac decat buruiana, solul contine mult calcar si ceva azot.

Doresti mai multe informatii decat sunt in acest articol? Intreaba si ti se va raspunde!


Tags: , ,

6 Comments

 1. liliana says:

  Buna!!!dupa cele citite numi dau seama ce fel de sol e in gr.mea daca creste musqi de pamint?VA ROG ajutatima….multumesc!!!!!!!!!!!!!!!

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Clax says:

  Nu stiu exact ce fel de paman este, oricum este bogat in azot. Incercati testul de mai sus si gasiti garantat singura raspunsul.

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. stanciu says:

  incerc sa fac testul de mai sus, dar inca nu sunt foarte lamurit.in gradina mea cresc foarte multe buruieni,ca:urzici, musetel ,palamida, stir,iarba grasa si unele soiuri pe care nu il cunos ,dar cresc inalte.vara cind e seceta se fac in pamint niste crapaturi mari si adinci,iar cind e ud devine lipicios.pe el cresc bine rosile dar ardei cresc inalti , produc putin si ardeiul este mic. daca cunosti fenomenul scriemi cum sa stirpesc buruienile si cum poate fi inbunatatin pamintul.multumesc

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. stanciu says:

  PS. morcovi , telina creste mult in frunza iar fructul este foarte mic , in scimb ridichile crersc destul de frumoase .

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. ramona says:

  pt imbogatirea pamantului chiar si a celui nefertil este forte efficient guano (excremnete de liliac)pt nteresati pt cei interesati amin starea lui naturala la pret de 13 lei kg reducere mare de pret pt cantitati mai mari tel 0764563225

  ReplyReply

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu