Beneficiile rodiei in alimentatie

Sanatate — on March 9, 2017 at 11:50 pm de Clax

Rodia este un fruct mai putin cunoscut si care lipseste aproape cu desavarsire din alimentatia romanilor. Exista insa o lista nesfarsita de argumente pentru care aceasta situatie ar trebui sa se schimbe.

Datorita vitaminelor, antioxidantilor si oligoelementelor pe care le contin, rodiile sunt adevarate fructe-minune, cu beneficii majore pentru organismul uman in general, insa in special pentru femei, din motive pe care le vom detalia in randurile de mai jos.

Rodiile sunt fructele unui arbust ce creste pana la 6 m, sub forma unei tufe.

Originar din platoul iranian, rodiul s-a raspandit in tarile cu clima mediteraneeana si sub-mediteraneaana (Caucaz, unde este foarte popular, dar si Romania, in zonele de sud-vest).

Cultivat si folosit inca din antichitate, fructele rodiului sunt foarte apreciate in Orientul Mijlociu si Armenia (unul dintre marii exportatori de rodii).

De la rodie se consuma semintele rosii, zemoase si acrisoare. Se consuma atat ca atare cat si sub forma de sucuri si alte preparate. Bineinteles ca cel mai recomandat mod de a le consuma este ca atare.

Rodiile, fructe miraculoase

O rodie pe zi asigura aproape jumatate din necesarul de vitamina C pentru un adult, dar contine si destula vitamina A, E, K, potasiu, fier, acid rodiifolic si multe alte substante indispensabile organismului. De asemeni este foarte bogata in antioxidanti (de 3 ori mai multi decat vinul rosu sau ceaiul verde).

Acesti antioxidanti sunt responsabili, printre altele, cu incetinirea procesului de imbatranire, scad considerabil riscul de aparitie al cancerului, al bolii Alzheimer, artrite si boli cardio-vasculare.

Sucul rodiilor este recomandat pentru combaterea disfunctiilor erectile si a altor probleme legate de fertilitate, atat la femei, cat si la barbati.

Este indicat in special femeilor gravide (care au nevoie din plin de aceste substante nu doar pentru propriul organism ci si pentru fat) si celor ajunse la menopauza.

Printre altele, rodia scade nivelul de colesterol.

Sucul de rodie mentine o tensiune arteriala normala, motiv pentru care previne aparitia hemoroizilor, a osteoartritei si scade riscul aparitiei aterosclerozei, si a multor altor boli legate de proasta circulatie arteriala.

Datorita antioxidantilor pe care ii contine, zeama rodiei este un excelent ingredient cosmetic, reducand ridurile si incetinind imbatranirea tenului.

Chiar daca nu inlocuieste o dieta echilibrata si nici exercitiile fizice, rodia este un aliat excelent al celor care doresc sa inceapa un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie corespunzatoare.

O rodie pe zi face minuni!

Cu putine calorii si multe vitamine si substante benefice, rodiile nu ar trebui sa lipseasca de pe lista fructelor preferate.

Un singur inconvenient au semintele de rodii: pateaza. Atentie mare cand le desfaceti, sau mai bine spus atentie la ce purtati pe voi 🙂 .

Pentru a va asigura ca nu depasiti nivelurile normale de vitamine din organism (ce e prea mult strica!), intrebati medicul nutritionism, in cazul in care urmati o cura cu vitamine, suplimente sau medicamente, daca e ok sa consumati si rodii.

Doresti mai multe informatii decat sunt in acest articol? Intreaba si ti se va raspunde!


0 Comentarii

Tu poti fi primul care lasa un comentariu.

Lasa un comentariu